Obilježeni Dani otvorenih vrata EU projekata u organizaciji Razvojne agencije Grada Kutjeva

„Dani otvorenih vrata EU projekata 2021.“ obilježili su se diljem Hrvatske od 20. do 30. studenog, a cilj kampanje bio je najširoj javnosti predstaviti projekte koji su dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje…

Dani otvorenih vrata EU projekata obilježeni su i u Kutjevu u Narodnoj knjižnici i čitaonici. Grad Kutjevo i Europska razvojna agencija d.o.o. organizirali su predstavljanje projekata 29. i 30. studenog. Posjetitelji su mogli saznati informacije o aktualnim europskim projektima koji se provode na području Grada Kutjeva – Reciklažno dvorište Kutjevo, Zaželi – za bolje sutra (program zapošljavanja žena) te Kuća graševine – projektna dokumentacija. Također, posjetitelji su dobili uvid u već provedene europske projekte poput Uređenja groblja i Izgradnje i opremanja dječjeg vrtića u Kutjevu.

Vrijednost europskih projekata Grada Kutjeva koji su trenutno u provedbi iznosi 8 milijuna i 800 tisuća kuna, a provodi ih Grad uz podršku Razvojne agencije Grada Kutjeva.

Projekt ˝Reciklažno dvorište Kutjevo˝ obuhvaća izgradnju i opremanje funkcionalnog reciklažnog dvorišta te provođenje informativno-edukativnih aktivnosti i predavanja o odvajanju otpada i odlaganju otpada na za to predviđeno mjesto. Provedbom projekta podiže se razina svijesti stanovništva što doprinosi očuvanju okoliša i povećanju kvalitete života stanovništva. Ukupna vrijednost projekta: 4.054.831,33 kuna, a završetak projekta je 3. veljače 2022. godine.

Projekt “Zaželi – za bolje sutra” podrazumijeva zapošljavanje 20 žena pripadnica ciljane skupine (teže zapošljive i žene s najviše završenom srednjom školom), osnaživanje i unaprjeđenje njihovog radnog potencijala za konkurentnost na tržištu rada kroz programe osposobljavanja i obrazovanja s ciljem pružanja potpore i podrške za minimalno 120 krajnjih korisnika (starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju) na području Grada Kutjeva. Ukupna vrijednost projekta je 1.845.600,00 kuna, a razdoblje provedbe završava 16. siječnja 2022. godine.

Projekt „Kuća graševine – izrada projektno-tehničke dokumentacije“ obuhvaća izradu projektno-tehničke dokumentacije kojom će se omogućiti daljnja realizacija projekta Kuće graševine u Kutjevu. Kuća graševine centralno je mjesto i polazišna točka kulturno-turističke destinacije Svijeta graševine, projekta koji spaja vinski identitet i kulturnu baštinu u brendiranju cijele regije, a zamišljen kao podrška vinarima i turističkom sektoru Požeško-slavonske županije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.913.500,00 kuna, a kraj provedbe predviđen je za 30. studeni 2023. godine.