U Kutjevo ide 3.700 eura HEP donacija za 2024. godinu!

Između 764 prijavljenih projekata Hrvatska elektroprivreda d.d. natječaju za dodjelu donacija ustanovama, udrugama i drugim organizacijama civilnog društva u 2024. godini Svjetlo na zajedničkom putu odabrala je za sufinanciranje 196 projekata među kojima su dva projekta s područja Grada Kutjeva ˝Travnjak za pčele˝ i ˝300. godina kapelice sv. Ane u Grabarju ˝.  Projekti su uspješno osmišljeni i prijavljeni u suradnji s Razvojnom agencijom Grada Kutjeva.

Pčelarska udruga Sladun dobila je sredstva za projekt „Travnjak za pčele“ u iznosu 1.900,00 eura. Velike klimatske promjene izazvale su pad broja pčela širom svijeta. PU Sladun osnovana je s ciljem očuvanja pčelarskog sektora, stoga planira stvarati cvjetne oaze za pčele na području Grada Kutjeva koje će biti označene znakovima te se neće u periodu cvatnje kositi. Projektom se uređuje medonosne travnjake poljskog i divljeg cvijeća i trava za pčelinju pašu bogatom peludom i nektarom. Uređena površina se označava znakovima „Travnjak za pčele“ gdje cvate veoma važna hrana za pčele i ostale oprašivače od svibnja do listopada. Pčelari poručuju kako su pčele potrebne za oprašivanje biljka i usjeva, uključujući i veliki dio hrane koju jedemo, u ljudskom je interesu da se pobrinemo za njihov opstanak.

Muška pjevačka skupina Grabarčani dobila je sredstva za projekt „300. godina kapelice sv. Ane u Grabarju“ u iznosu od 1.800,00 eura. Ovim projektom će se svečano obilježiti 300. godina kapelice sv. Ana u Grabarju. Zajedničkom slogom kapelica sv. Ane živi i postoji još i danas, 300 godina nalazi se na istom mjestu, gdje brojni seljani nalaze utočište u njoj. Na samoj proslavi koja će se održati u srpnju 2024. godine biti će svečana procesija KUD-ova, zatim Euharistijsko slavlje u kapeli sv. Ane te nakon toga održati će se nastup na kojemu će sudjelovati nekoliko KUD-ova iz obližnjih mjesta.

Rezultate natječaja donacija možete pogledati na idućem linku:

https://www.hep.hr/UserDocsImages/dokumenti/donacije/Donacije_rezultati_2024.pdf