Aktivnosti Razvojne agencije Grada Kutjeva u prvom kvartalu 2024. godine

Europska razvojna agencija d.o.o. bila je iznimno aktivna u prvom kvartalu 2024. godine. Prijavljeno je  ukupno 46 projektnih prijedloga na različite natječaje u svrhu razvoja lokalne zajednice, socijalne revitalizacije i gospodarskog razvoja. Ukupan iznos prijavljenih projekta je 1.556.570 eura.

Najveći broj projekata prijavljen je na natječaje koje su objavila ministarstva, kao Program prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Program prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije, Program dodjele sredstava manifestacijama, Poticanje programa bavljenja amaterskim sportom i zdravstveno usmjerenim tjelesnim vježbanjem, a prijavljeni su i projekti za donacije, jednokratne potpore, potpore za razvoj sufinanciranja unaprjeđenje rada civilnih organizacija i brojni drugi.

U prvom kvartalu u provedbi je bilo 10 projekata, a jedan od zanimljivijih je KISS – Knjige iz slatkih snova čiji je prijavitelj Narodna knjižnica i čitaonica Kutjevo, a tijekom kojeg je planirano održavanje petnaest radionica usmjerenih na djecu i roditelje. U provedbi je i šest projekata unapređenja i razvoja lokalne zajednice u iznosu 93.000 eura, pod nazivima Ulaganje u objekt Dječjeg vrtića, Društveni dom Hrnjevac, Unaprjeđenje rada Kutjevački.hr, LEGO maraton, Dani apikulture i Nabava nošnji za KUD. U tijeku je i provedba projekta Program prekogranične suradnje RH i RS pod nazivom ˝Vjersko-kulturna obnova˝ kojim se obnavlja i uređuje prostor Gradske uprave i obnavlja krov na objektu crkve u Sonti što doprinosi kulturnom, sakralnom i poboljšanju života stanovnika na tom području.

Grad Kutjevo i Razvojna agencija Grada Kutjeva nastavljaju s provedbom projekta Zaželi – za bolje sutra III treću godinu za redom. Planirano trajanje projekta je 36 mjeseci tokom kojeg je zaposleno 25 osoba koje pružaju uslugu potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom. U projekt je trenutno uključeno 189 osoba ciljane skupine te se pridonosi većoj socijalnoj uključenosti, prevenciji institucionalizacije, ostanku u vlastitom domu te osiguranja prava na život u zajednici.

Što se poljoprivrednika i poduzetnika tiče, Europska razvojna agencija trenutno provodi projekte iz mjere 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima te priprema dokumentaciju za mjeru 73.12. Potpora malim poljoprivrednicima. Također, agencija radi i na projektnim prijavama za udruge te svakodnevno prati objavu natječaja i mogućnosti kojima bi udruge mogle osnažiti svoje kapacitete i provoditi projekte.

Trenutno je objavljen natječaj 73.12. Ulaganja – Potpora malim poljoprivrednicima u kojemu su prihvatljivi korisnici fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 3.000 EUR-a SO do 10.000 EUR-a SO ako ulažu u sektor voća, povrća i cvijeća, odnosno do 15.000 EUR-a SO za ulaganja u ostalim sektorima. Visina potpore je od 5.000 EUR do 30.000 EUR. Intenzitet potpore iznosi 85 % vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu je od 1. srpnja 2024. godine od 12:00 sati do 31. srpnja 2024. godine do 12:00 sati

U najavi je i natječaj 75.01. Uspostava mladih poljoprivrednika u kojemu kojem je prihvatljivi korisnik Mladi poljoprivrednik koji je fizička osoba koja u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu ima više od 18, ali ne više od 40 godina (dan prije navršavanja 41 godine starosti), posjeduje stručna znanja i vještine te po prvi puta uspostavlja poljoprivredno gospodarstvo na kojem ima status nositelja/odgovorne osobe ili je status nositelja/odgovorne osobe po prvi put stekla unutar 5 (pet) godina do datuma podnošenja zahtjeva za potporu, a u slučaju trgovačkog društva je i odgovorna osoba isključivo ukoliko je vlasnik najmanje 50% temeljnog kapitala društva. Visina potpore: 75.000 EUR po korisniku. Intenzitet potpore: 100 % prihvatljivih troškova.

Također, agencija svakodnevno prati objavu natječaja i mogućnosti kojima bi udruge mogle osnažiti svoje kapacitete i provoditi projekte. Planira se i organiziranje informativnih radionica kojima bismo potaknuli razvoj projektnih ideja i suradnju.

Dio Europske razvojne agencije je i naš portal kutjevački.hr – informativni portal koji svakodnevno izvještava o aktualnostima te donosi zanimljive priče iz života zajednice. Na portalu, osim o aktualnim događajima, možete čitati reportaže o našim OPG-ovima, obrtnicima, udrugama. Budite i vi dio priče na Kutjevačkom.hr!